Αρνάκι στο φούρνο αρωματικό

Τι χρειαζόμαστε:

  •  1 αρνίσιο μπούτι (κατά προτίμηση εμπρός ή πίσω πόδι) 2 κιλά
  •  6-7 μεγάλες σκελίδες σκόρδο
  •  1 ποτήρι λευκό κρασί
  •  1 φλιτζάνι νερό
  •  περίπου 50 ml ελαιόλαδο
  •  2-3 κλωναράκια δεντρολίβανο
  •   2-3 κλωναράκια φρέσκο μαντζουράνα
  •   αλάτι
  •   πιπέρι

Πως το κάνουμε:

  1.  Πλένετε καλά και σκουπίστε με μια πετσέτα κουζίνας το αρνάκι μας.
  2.  Καθαρίζετε το σκόρδο και κόβουμε σε ράβδους. Χρησιμοποιώντας  ένα αιχμηρό μαχαίρι, τσίμπαμε βαθιά το αρνάκι μας κατά διαστήματα και από τις δύο πλευρές.
  3. Τοποθετήστε τις ράβδους σκόρδο μέσα από τις τρύπες του.
  4. Βαζουμε σε όλο το αρνάκι ελαιόλαδο και το αλάτι και το πιπέρι και τοποθετήστε το στο ταψί μας και ρίξτε μερικές κουταλιές της σούπας λάδι.
  5. Προσθέτουμε το κρασί στο ταψι μας και μερικές βελόνες δεντρολίβανο και μερικά φύλλα μαντζουράνας.
  6. Καλύπτουμε το ταψί με φύλλο αλουμινίου και το βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς 1 με 1 και μισή ώρα
  7. Μετά τα πρώτα 30 λεπτά, γυρίστε το αρνάκι μας και από την άλλη πλευρά.
  8. Κάλυψτε ξανά πάλι με το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε άλλα 30 λεπτά στο φούρνο, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα το μπουτάκι μας

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν θέλουμε προσθέτουμε και πατατούλες …

 

Σαλάτα με τορτελίνια και ντομάτα

Υλικά (Σερβίρει 4)

  •   500 γρ. τορτελίνι
  •   1 μπρόκολο μέτριο
  •   8 φέτες μπέικον
  •   250 γρ. ντοματάκια κομμένα
  •   2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  •   1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
  •   1 κ.σ λευκό ξίδι
  •   1/2 κ.γ. ρίγανη
  •   1/4 κ.γ. ζάχαρη
  •   1 σκελίδα σκόρδο
  •   αλάτι
Εκτέλεση συνταγής

Βάζουμε μέσα σε κατσαρόλα μπόλικο νερό και τη βάζουμε σε δυνατή φωτιά.
Μόλις το νερό βράσει, ρίχνουμε αλάτι και τα ζυμαρικά και τα αφήνουμε να βράσουν, βάσει των οδηγιών της συσκευασίας.
Ανακατεύουμε για λίγο στην αρχή με ξύλινη κουτάλα.
Όταν τα ζυμαρικά είναι έτοιμα, τα σουρώνουμε και τα ανακατεύουμε με λίγο ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
Χωρίζουμε το μπρόκολο σε μικρά μπουκετάκια, κόβουμε τα κοτσανάκια τους και τα πλένουμε καλά.
Τα βράζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα με λίγο νερό ή στον ατμό μέχρι να μαλακώσουν.
Τα ξεπλένουμε με κρύο νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Ψιλοκόβουμε τις φέτες του μπέικον και το τηγανίζουμε σε αντικολλητικό σκεύος ώσπου να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
Έπειτα, το τοποθετούμε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουμε το περιττό λάδι.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα βάζοντας μέσα σε σέικερ όλα τα υλικά και χτυπώντας τα καλά για λίγα λεπτά.
Βάζουμε σε βαθιά πιατέλα τα τορτελίνι και προσθέτουμε το μπρόκολο, το μπέικον, τα ντοματάκια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, περιχύνουμε με τη σάλτσα, ανακατεύουμε πολύ καλά και σερβίρουμε.

Τηγανίτα μήλου

πασπαλισμένη με

ζάχαρη άχνη.

  •   2 κ.σ. βούτυρο
  •   1 μεγάλο μήλο, καθαρισμένο και κομμένο σε κομμάτια 0,5 εκ.
  •   1/2 φλιτζάνι γάλα
  •   1/2 φλιτζάνι αλεύρι ντίνκελ (αλεύρι χωρίς σιτάρι)
  •   4 αυγά
  •   2 κ.σ. ζάχαρη
  •   1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  •   1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  •   1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  •   ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)

Εκτέλεση Συνταγής

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς. Θα ψήσουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου.

Βάζουμε 1 κ.σ. βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και το αφήνουμε να λιώσει. Προσθέτουμε τις φέτες μήλου και μαγειρεύουμε γυρίζοντας τα μία φορά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν, περίπου 3-5′. Αφαιρούμε τα μήλα από το τηγάνι και τα τοποθετούμε σε ένα πιάτο.

Εν τω μεταξύ, λιώνουμε την  άλλη κ.σ. βούτυρο. Βάζουμε το βούτυρο, το γάλα, το αλεύρι, τα αυγά, τη ζάχαρη, τη βανίλια, την κανέλα και το αλάτι στο μίξερ και ανακατεύουμε μέχρι να δημιουργηθεί μία λεία ζύμη.

Ρίχνουμε το μίγμα στο τηγάνι πάνω στο ματι, αφήνουμε τη ζύμη να σταθεροποιηθεί λίγο για περίπου ένα λεπτό και στη συνέχεια βάζουμε τις φέτες μήλου  σε ένα κυκλικό μοτίβο πάνω από τη ζύμη.

Βάζουμε το τηγάνι στο φούρνο και ψήνουμε για περίπου 15′  ή μέχρι η τηγανίτα φουσκώσει και  ροδίσει. Βγάζουμε το τηγάνι από το φούρνο.

Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και σερβίρουμε.

Ένα τσουρέκι γεμάτο

πραλίνα!!!

  •    1/2 φλιτζάνι γάλα
  •     1/2 φλιτζάνι νερό
  •     1 φακελάκι ξηρή μαγιά
  •     1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  •      5 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
  •      1 μεγάλο κρόκο αυγού
  •    1 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  •     2 1/2 φλιτζάνια σκληρό αλέυρι
  •    1/2 κ.γ. αλάτι
  •    1/2 κ.γ. κακουλέ
  •    1/3 κ.γ. μαχλέπι
  • Για την γέμιση: 5 κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  •     1/4 του φλιτζανιού αμύγδαλα φιλέ
  •     Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  •     200 γρ. πραλίνα φουντουκιού
  •     1 κ.σ. κονιάκ
  •    1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό

Προετοιμασία

01Ζέστανε το γάλα με το νερό (χωρίς όμως να το κάψεις). Κατέβασε από τη φωτιά και πρόσθεσε τη μαγιά και 1 κουταλάκι ζάχαρη. Άφησε στην άκρη για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Στη συνέχεια πρόσθεσε το βούτυρο, τον κρόκο αυγού, τη βανίλια και ανακάτεψε

02Σε μεγάλη λεκάνη βάλε τα στερεά, δηλαδή αλεύρι, αλάτι και ζάχαρη μαζί με το κακουλέ και το μαχλέπι

03Γύρισε σιγά, σιγά τη μαγιά σου στο αλεύρι ανακατεύοντας καλά με ένα κουτάλι. Αφού ενωθούν σχετικά τα υλικά και μαζευτούν γύρω από το κουτάλι σου, άρχισε το ζύμωμα

04 Πιάσε τη ζύμη με τα χέρια σου, ανασηκώνοντας από τη μία άκρη και σκεπάζοντας τη ζύμη. Αφού γίνει λεία και απαλή σκέπασε με βαμβακερή πετσέτα και άφησε να φουσκώσει για 1 1/2 ώρα

05Γύρισε το ζυμάρι και πάλι σε αλευρωμένη επιφάνεια και συνέχισε το δίπλωμα-ζύμωμα για τουλάχιστον 10 λεπτά. Βάλε πάλι τη ζύμη στη λεκάνη, σκέπασε και άφησέ τη όλο το βράδυ να ξεκουραστεί.

06Βάλε τώρα την πραλίνα, το βούτυρο λιωμένο (πρόσεξε μην το κάψεις), τα αμύγδαλα, το ξύσμα και το κονιάκ σε έναν επεξεργαστή και χτύπησε να πάρεις μια ομοιόμορφη πάστα. Πρόσεξε να μην είναι πολύ σφιχτή, ούτε όμως αραιή

07Πάρε τη ζύμη και χώρισέ τη σε δύο κομμάτια. Άνοιξε κάθε κομμάτι σε φύλλο 3-4 εκατοστά. Άλειψε όλη την επιφάνειά του με την πραλίνα και τύλιξε το φύλλο σφιχτά, σε ρολάκι

08Κάνε το ίδιο με το άλλο κομμάτι ζύμη και βάλε τα ρολάκια στο ψυγείο για 30 λεπτά να σφίξει καλά

09Βγάλε τα δύο ρολάκια και με ένα μεγάλο και κοφτερό μαχαίρι κόψε κάθε ρολάκι κατα μήκος στα δύο, ώστε να φαίνονται οι στρώσεις της πραλίνας

10Πάρε τα δύο κομμάτια με τις στρώσεις πραλίνας να κοιτούν προς τα πάνω και πλέξε την πλεξούδα σου. Σκέπασε και άφησε για ακόμη 30 λέπτα να φουσκώσουν ελαφρά

11Προθέρμανε το φούρνο στους 180oC. Πέρασε με το χτυπημένο αυγό κι ένα πινέλο τα σημεία που δεν είναι σοκολατένια. Βάλε σε ταψάκι με λαδόκολλα

12Ψήσε για 30 λεπτά να πάρουν ροδαλό χρώμα. Βγάλε το ταψί από το φούρνο και αφού κρυώσουν λίγο μετάφερε σε σχάρα να κρυώσουν καλά

Tip

Το μυστικό για αφράτα τσουρέκια είναι η υπομονή. Μην βιαστείς να ξαναζυμώσεις και να ψήσεις γιατί δεν θα δώσεις στο τσουρέκι σου το χρόνο να γίνει όσο αφράτο πρέπει…